Data: 2010-02-01 23:58:48 | |
Autor: BartekK | |
piekarnik miejszy | |
W dniu 2010-02-01 22:45, yapann pisze:
czy piekarnik mniejszego formatu, będzie mniej zużywał energiiCiepło właściwe powietrza jest bardzo marne, więc żaden problem czy nagrzać musisz 5litrów czy 20litrów powietrza wewnątrz. Większy problem to obudowa (większa) - ją też trzeba nagrzać (i izolować). Większa obudowa to więcej kg blachy i izolacji do nagrzania, większa powierzchnia oddawania ciepła czyli większe straty... Ale większy piekarnik to też większa "stabilność termiczna" podczas wypieku, wręcz niektórzy wkładają do piekarnika płytę (kamień?) całkiem spory i ciężki, który ma się nagrzać i trzymać temperaturę, ale jak już się nagrzeje, to dzięki jego bezwładności temperatura wewnątrz nie skacze tak mocno przy każdym uchyleniu drzwiczek, podlaniu sosem itd. Ciasta to ponoć lubią... -- | Bartlomiej Kuzniewski | sibi@drut.org GG:23319 tel +48 696455098 http://drut.org/ | http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=338173 |
|
Data: 2010-02-02 00:19:24 | |
Autor: XL | |
piekarnik miejszy | |
Dnia Mon, 01 Feb 2010 23:58:48 +0100, BartekK napisał(a):
(...)wręcz niektórzy wkładaj± do piekarnika płytę (kamień?) całkiem spory i ciężki, który ma się nagrzać i trzymać temperaturę, ale jak już się nagrzeje, to dzięki jego bezwładno¶ci temperatura wewn±trz nie skacze tak mocno przy każdym uchyleniu drzwiczek, podlaniu sosem itd. Ciasta to ponoć lubi±... Niektórzy po prostu piek± w kuchni kaflowej - ta to ma dopiero bezwładno¶ć termiczn±. Doszło do tego, że poza sezonem grzewczym nie chce im się piec w niczym innym :-) -- Ikselka. |
|