Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   piekarnik miejszy

piekarnik miejszy

Data: 2010-02-01 22:45:26
Autor: yapann
piekarnik miejszy
czy piekarnik mniejszego formatu, będzie mniej zużywał energii elektrycznej, niż tradycyjny, np piek±c takiego schaba? (to chyba się wi±że z utrzymaniem okre¶lonej temperatury w danej kubaturze? - może to nie ma jako¶ istotnej różnicy przy dużym i małym?

Data: 2010-02-01 23:58:48
Autor: BartekK
piekarnik miejszy
W dniu 2010-02-01 22:45, yapann pisze:
czy piekarnik mniejszego formatu, będzie mniej zużywał energii
elektrycznej, niĹĽ tradycyjny, np piekÄ…c takiego schaba? (to chyba siÄ™
wiąże z utrzymaniem określonej temperatury w danej kubaturze? - może to
nie ma jakoś istotnej różnicy przy dużym i małym?
Ciepło właściwe powietrza jest bardzo marne, więc żaden problem czy nagrzać musisz 5litrów czy 20litrów powietrza wewnątrz. Większy problem to obudowa (większa) - ją też trzeba nagrzać (i izolować). Większa obudowa to więcej kg blachy i izolacji do nagrzania, większa powierzchnia oddawania ciepła czyli większe straty...

Ale większy piekarnik to też większa "stabilność termiczna" podczas wypieku, wręcz niektórzy wkładają do piekarnika płytę (kamień?) całkiem spory i ciężki, który ma się nagrzać i trzymać temperaturę, ale jak już się nagrzeje, to dzięki jego bezwładności temperatura wewnątrz nie skacze tak mocno przy każdym uchyleniu drzwiczek, podlaniu sosem itd. Ciasta to ponoć lubią...

--
| Bartlomiej Kuzniewski
| sibi@drut.org  GG:23319  tel +48 696455098  http://drut.org/
| http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=338173

Data: 2010-02-02 00:19:24
Autor: XL
piekarnik miejszy
Dnia Mon, 01 Feb 2010 23:58:48 +0100, BartekK napisał(a):

(...)wręcz niektórzy wkładaj± do piekarnika płytę (kamień?) całkiem spory i ciężki, który ma się nagrzać i trzymać temperaturę, ale jak już się nagrzeje, to dzięki jego bezwładno¶ci temperatura wewn±trz nie skacze tak mocno przy każdym uchyleniu drzwiczek, podlaniu sosem itd. Ciasta to ponoć lubi±...

Niektórzy po prostu piek± w kuchni kaflowej - ta to ma dopiero bezwładno¶ć
termiczn±. Doszło do tego, że poza sezonem grzewczym nie chce im się piec w
niczym innym :-)
--

Ikselka.

Data: 2010-02-02 00:21:31
Autor: zkruk [Lodz]
piekarnik miejszy
yapann wrote:
czy piekarnik mniejszego formatu, będzie mniej zużywał energii
elektrycznej, niż tradycyjny, np piek±c takiego schaba? (to chyba się
wi±że z utrzymaniem okre¶lonej temperatury w danej kubaturze? - może
to nie ma jako¶ istotnej różnicy przy dużym i małym?

te samsungi podwójne co s± niby rozdzielone maj± klasę AAA
reszta ma A
zapewne chodzi wła¶nie o mniejsz± powierzchnie blach oddaj±cych ciepło...


ale jak to sie sprawdza - nie mam pojęcia...
--
pozdrawiam - Zbigniew Kruk
www.zbigniewkruk.com <-- prywatna strona
www.foto.forumslubne.pl <-- forum dla fotografow slubnych
www.lodz.forumslubne.pl <-- forum dla par mlodych z okolic Łodzi

piekarnik miejszy

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona