Data: 2009-05-31 21:18:17 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Sun, 31 May 2009 20:52:18 +0200, adam napisał(a):
Witam, Wszystkie noże z ząbkami (poza nożem do sera i pomidorów), na które się skusiłam (wysoko- i niskopółkowe) leżą sobie zgodnie w najniższej szufladzie dojrzewajac do wywalenia... |
|
Data: 2009-05-31 21:26:39 | |
Autor: Grzexs | |
noze kuchenne - roznice | |
Wszystkie noże z ząbkami (poza nożem do sera i pomidorów), na które się Zgadzam się z przedpiszcą, a nawet więcej, bo obejmuje to także noże do sera i pomidorów. Jakiś maso albo emo to wymyślił. Weź umyj taki nóż choćby. Natomiast do krojenia chleba itp. uważam najlepsze z ostrzem w takie jakby fale. -- Grzexs |
|
Data: 2009-05-31 21:42:58 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Sun, 31 May 2009 21:26:39 +0200, Grzexs napisał(a):
Wszystkie noże z ząbkami (poza nożem do sera i pomidorów), na które się Nie no, to robi u mnie zmywarka, bo inaczej oczywiście bym je wyrzuciła tez. Natomiast do krojenia chleba itp. uważam najlepsze z ostrzem w takie jakby fale. A ja - dobry, ostry, prosty nóż, taki co się daje ostrzyć. I tyle. Fale i ząbki powodują powstawanie bajońskich ilości okruchów, czego nie znosze, zwłaszcza kiedy chleb ma chrupką skórkę i odpryski spod ząbków noża lądują na całej podłodze kuchni. |
|
Data: 2009-05-31 22:59:46 | |
Autor: agent73 | |
noze kuchenne - roznice | |
On Sun, 31 May 2009 21:42:58 +0200, Ikselka <ikselk@gazeta.pl> wrote:
Fale i ząbki powodują powstawanie bajońskich ilości okruchów, czego nie Ja jeszcze do powyższego dołożę notoryczne zjeżdżanie takiego ząbkowanego noża w jedną stronę (te ząbki są nie symetrycznie nacięte). Za cholerę nie mogłem tym prosto kromki ukroić, a świeży chleb był cały poharatany! Zatem specjalny nóż do chleba leży w szufladzie pod kuchenką, może jak będę miał terochę czasu to przerobię go na szlifierce na taki zupełnie zwykły nóż kuchenny :-) -- A. |
|
Data: 2009-05-31 23:12:17 | |
Autor: doslaw | |
noze kuchenne - roznice | |
agent73 pisze:
On Sun, 31 May 2009 21:42:58 +0200, Ikselka <ikselk@gazeta.pl> wrote: a moze to kwestia tępoty noża albo po prostu kiepskiego noża ? chociaż ruchy nożownika też mogą tu wchodzić w grę ;) |
|
Data: 2009-05-31 23:44:12 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Sun, 31 May 2009 23:12:17 +0200, doslaw napisał(a):
Ja jeszcze do powyższego dołożę notoryczne zjeżdżanie takiego Kiepski nóż? - jasne, skoro nie kroi jak należy. chociaż ruchy nożownika też mogą tu wchodzić w grę ;) Dobry nóż nie wymaga specjalnej techniki. |
|
Data: 2009-06-01 01:06:15 | |
Autor: doslaw | |
noze kuchenne - roznice | |
Ikselka pisze:
Dnia Sun, 31 May 2009 23:12:17 +0200, doslaw napisał(a): no wiec wlasnie... ja mam taki jeden, ktory rewelacyjnie kroi i taki drugi z tej samej firmy, ktory jest kiepski (bo ma male zabki;) ) mimo, ze to sa noze z nizszej polki (jakies 50 zeta) to akurat ten do chleba jest super czego nie moge powiedziec o jego bracie, normalnym duzym szerokim do krojenia, ktoremu niewiadomo kiedy powstal uszczerbek, dosc duzy ;) |
|
Data: 2009-06-01 10:30:30 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Mon, 01 Jun 2009 01:06:15 +0200, doslaw napisał(a):
Dobry nóż nie wymaga specjalnej techniki. Na kilkanaście posiadanych różnego autoramentu i maści noży używam jednego-dwu. I tyle. Reszta tylko leży. Trafić na dobry nóż to sztuka. Przy czym z doświadczenia już wiem, ze te dobre wcale nie ukrywają się między najdroższymi. te najdroższe mają, owszem, design, dużo stali, jakieś tam pseudoudogodnienia, które to rzezcy w sumie tylko przeszkadzają. Nóż ma być prosty, tani, lekki i ostry, no i nie tępiący się w zmywarce. Te warunki spełniają jedyne dwa, wcale nie drogie, noże - reszta tylko kasę pochłonęła i leży. |
|
Data: 2009-06-02 14:37:34 | |
Autor: doslaw | |
noze kuchenne - roznice | |
Ikselka pisze:
Dnia Mon, 01 Jun 2009 01:06:15 +0200, doslaw napisał(a): o widzisz ja mam troche inne targety, bo nóż powinien być ciężki (no bez przesady, ale nie może być lekki jak drewniana łopatka do masła no i porządnego noża nie myje się w zmywarce ;) (chociaż ja tam wszystkie myje, ale to dlatego, że nie są porządne, tylko średnie - co oczywiście ma wpływ na ostrość (ostrzone raz na 1-2 tyg, bo nie ma nic gorszego w kuchni niż chociaż przytępiony lekko nóż;) - tego zdania co prawda nie podziela moja matula, która to po wizycie u mnie lub po mojej wizycie u niej ma pokaleczone palce...po prostu nie przyzwyczajona do ostrych noży i że nóź tak łatwo może ciąć) a. najprostszy test na ostrość noża : wziąć kartkę papieru (takiego od drukarki na ten przyklad) i trzymając ją za róg w powietrzu jednym ciachnięciem przeciąc ją jak przetnie całość (wiadomo, pod jakims tam katem), bez żadnych poszarpań i pogięć kartki - znaczy że nóż jest ostry ;) |
|
Data: 2009-05-31 23:43:13 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Sun, 31 May 2009 22:59:46 +0200, agent73 napisał(a):
On Sun, 31 May 2009 21:42:58 +0200, Ikselka <ikselk@gazeta.pl> wrote: Dokładnie, dokładnie. Jak tym kroić - nie wiem. Zatem specjalny nóż do chleba leży w Jej, to zupełnie jak u mnie pod blatem :-D może jak będę miał terochę czasu to przerobię Dobry pomysł, muszę TŻ poprosić o przeróbkę. |
|
Data: 2009-06-02 02:58:43 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:1c6mblro2ezyd$.1faowutjyku44$.dlg40tude.net... Dnia Sun, 31 May 2009 22:59:46 +0200, agent73 napisał(a):noża >>lądują na całej podłodze kuchni. Raczej poczytaj o pracy ostrza, kątach ostrza, kątach przyłożenia ostrza. Taki nóż musi być ustawiony płaszczną ostrza pod kątem przyłożenia do płaszczyzny kromki. Ogólnie kup sobie "maszynkę" do chleba, czyli krajalnicę na korbkę lub prąd. |
|
Data: 2009-06-01 10:42:40 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Tue, 2 Jun 2009 02:58:43 +0200, Panslavista napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości :-DDD Taki nóż musi być ustawiony płaszczną ostrza pod kątem przyłożenia do Sorry, próbowałam, nie jestem tępa - w odróżnieniu od owych noży - ale rano, zaspana, nie mam ochoty mierzyć kątów i ustawiać przyłożenia - efektem może być tu jedynie ucięcie sobie palca. Nóż prowadzę prostopadle do deski i przyciskam. Jeśli nie ma efektu - to wyrzucam. Ogólnie kup sobie "maszynkę" do chleba, czyli krajalnicę Miałam. Nie chcę. Podarowałam. Kolejna zawalidroga w kuchni na blacie, a ja lubię pusty blat, przestrzeń. I to wybieranie okruchów... Kupuję chleb krojony, jeśli kupuję go w ogóle. Maszyna mi niepotrzebna do ukrojenia dwóch kromek na śniadanie. |
|
Data: 2009-06-02 07:46:46 | |
Autor: Jacek Osiecki | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Mon, 1 Jun 2009 10:42:40 +0200, Ikselka napisał(a):
Dnia Tue, 2 Jun 2009 02:58:43 +0200, Panslavista napisał(a): Ogólnie kup sobie "maszynkę" do chleba, czyli krajalnicęMiałam. Nie chcę. Podarowałam. Kolejna zawalidroga w kuchni na blacie, Błee, krojony? Już drugiego dnia jest suchy... :) Dla mnie zakup krajalnicy to była podstawa - i wolę zbierać okruchy z krajalnicy niż z całej kuchni ;) Pozdrawiam, -- Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944 I don't want something I need. I want something I want. |
|
Data: 2009-06-02 10:27:57 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:12jgsvywuk8kr.1kzj0frcdipkg.dlg40tude.net... > Ogólnie kup sobie "maszynkę" do chleba, czyli krajalnicęja lubię pusty blat, przestrzeń. I to wybieranie okruchów... Kupuję chleb Są takie uniwersalne, na chleb, ser, wędliny... Jest jaszcze wersja druga - nóż elektryczny... |
|
Data: 2009-06-02 11:12:48 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:12jgsvywuk8kr.1kzj0frcdipkg.dlg40tude.net... Quod libet. Noży szukaj w sklepach dla masarzy. |
|
Data: 2009-06-01 11:38:12 | |
Autor: Ikselka | |
noze kuchenne - roznice | |
Dnia Tue, 2 Jun 2009 11:12:48 +0200, Panslavista napisał(a):
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości Nie szukam jakoś specjalnie. Wszystkie najlepsze noże kupiłam przypadkiem, kiedy mi akurat się nadarzyła okazja. A najlepszy z najlepszych był radziecki nóż kupiony lata temu za parę złotych na targu, niezapomniany, już niestety nieistniejący, bo złamał go pewien znajomy przy wycinaniu kapusty - wziął ten nóż bez mojej zgody, pierwszy lepszy z szuflady. Ech, gdybym wiedziała, że to takie świetne narzędzie, kupiłabym od razu 10 i miała spokój. Do dziś nie trafiłam na tak dobry nóż. |
|
Data: 2009-06-13 09:16:41 | |
Autor: Marcin Szumilas | |
noze kuchenne - roznice | |
Quoted:
Ikselka (ikselk@gazeta.pl) in news:ivi7ndbmjrap$.444klpll4qvk.dlg40tude.net A najlepszy z U mnie tak samo. Najlepszy jest ten za parę złotych, radziecki lub ukraiński. :) MSz |
|
Data: 2009-06-01 20:24:03 | |
Autor: Grzexs | |
noze kuchenne - roznice | |
Quod libet. Spotkałem się z opinią, że noże dla masarzy wymagają regularnego używania i to "do tłustego", bo inaczej potrafią skorodować. Są ostre, wytrzymałe, ale mają kiepskie pokrycie antykorozyjne. Prawda to? -- Grzexs |
|
Data: 2009-06-01 20:56:43 | |
Autor: Panslavista | |
noze kuchenne - roznice | |
Użytkownik "Grzexs" <grzexs@usu_n_to.gazeta.pl> napisał w wiadomości news:h016bu$lrg$1inews.gazeta.pl... > Quod libet. Nierdzewne noże tępią się szybko, ale tu chodzi o jeden czy dwa noże i stalką lub ostrzałkę. Można za każdym razem przetrzeć szmatką i olejem. |
|
Data: 2009-06-02 14:41:17 | |
Autor: doslaw | |
noze kuchenne - roznice | |
Grzexs pisze:
Quod libet. w masarni na rozbiorze maksymalnie co 2 tygodnie wymienia się noże bo niewiele już z nich zostaje 3-4 ciachniecia po mięsie i przejechanie po ostrzałce i tak przez 8 godzin codziennie |