Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   blacha kwasoodporna w kuchni

blacha kwasoodporna w kuchni

Data: 2010-02-18 11:38:12
Autor: Boombastic
blacha kwasoodporna w kuchni

Użytkownik "m" <fake@fake.pl> napisał w wiadomości news:20100218112213.23d07fb9fake.pl...
witam,
W jaki sposob montuje sie do sciany blache kwasoodporna?
Ma byc zamiast kafelkow, miedzy blatem o szafkami wiszacymi.
Czy przykreca ja sie do sciany, czy jakos przykleja?

Pewnie tak samo jak szło - przykleja.

Data: 2010-02-18 11:58:40
Autor: G.
blacha kwasoodporna w kuchni

A ma tam stać kuchenka, jak tak to czy ten klej wytrzyma temperaturę. Ja bym przykręcił.

Data: 2010-02-18 12:08:40
Autor: kris
blacha kwasoodporna w kuchni

Użytkownik "G." <gucioline@gmail.com> napisał w wiadomości news:hlj6lv$ik1$1atlantis.news.neostrada.pl...

A ma tam stać kuchenka, jak tak to czy ten klej wytrzyma temperaturę. Ja bym przykręcił.

Przeciez ta blacha nie nagrzeje się do żadnych wysokich temperatur.
Normalnie kleic balche na silikon i bedzie ok


--
Pozdrawiam

Krzysiek

Data: 2010-02-18 12:12:48
Autor: m
blacha kwasoodporna w kuchni
On Thu, 18 Feb 2010 12:08:40 +0100
"kris" <k1s2z3y4s5z6t7o8f9c0@poczta.onet.pl> wrote:


Użytkownik "G." <gucioline@gmail.com> napisał w wiadomości news:hlj6lv$ik1$1atlantis.news.neostrada.pl...
>
> A ma tam stać kuchenka, jak tak to czy ten klej wytrzyma
> temperaturę. Ja bym przykręcił.

Przeciez ta blacha nie nagrzeje się do żadnych wysokich temperatur.
Normalnie kleic balche na silikon i bedzie ok


bedzie tylko plyta gazowa,
czyli silikonem do golej sciany po prostu?
m

Data: 2010-02-18 12:15:41
Autor: kris
blacha kwasoodporna w kuchni
Użytkownik "m" <fake@fake.pl> napisał w wiadomości news:20100218121248.5b2df7fdfake.pl...
On Thu, 18 Feb 2010 12:08:40 +0100

bedzie tylko plyta gazowa,
czyli silikonem do golej sciany po prostu?

Tak


--
Pozdrawiam

Krzysiek

Data: 2010-02-18 13:15:03
Autor: Boombastic
blacha kwasoodporna w kuchni

Użytkownik "G." <gucioline@gmail.com> napisał w wiadomości news:hlj6lv$ik1$1atlantis.news.neostrada.pl...

A ma tam stać kuchenka, jak tak to czy ten klej wytrzyma temperaturę. Ja bym przykręcił.

Gdyby ściana tak się nagrzewała to ja już dawno miałbym spalone jedno mieszkanie, bo za kuchenką mam płyte drewnianą laminowaną.

Data: 2010-02-19 07:01:47
Autor: G.
blacha kwasoodporna w kuchni
Może macie rację, nie twierdzę, że się nagrzewa do jakiejś niebotycznej temperatury, ale też nie było wiadome co za kuchnia tam będzie stała a piekarnik kuchni gazowej ma z tyłu odprowadzający otwór spalin i to akurat z tyłu przy ścianie. Długotrwałe działanie wyższej niż normalnej (pokojowej) temperatury może (choć nie musi) spowodować przesuwanie lub odklejanie się płyty stalowej. I nie mówię tu, że to nastąpi zaraz tylko może wystąpić w najmniej oczekiwanym momencie.
Teraz wiemy, że to płyta gazowa.

-- -- -- -- -- --
Jak nie uważałeś jak robisz, więc rób jak uważasz.

Data: 2010-02-19 08:49:32
Autor: Boombastic
blacha kwasoodporna w kuchni

Użytkownik "G." <gucioline@gmail.com> napisał w wiadomości news:hlla5p$mbs$1nemesis.news.neostrada.pl...
Może macie rację, nie twierdzę, że się nagrzewa do jakiejś niebotycznej temperatury, ale też nie było wiadome co za kuchnia tam będzie stała a piekarnik kuchni gazowej ma z tyłu odprowadzający otwór spalin i to akurat z tyłu przy ścianie. Długotrwałe działanie wyższej niż normalnej (pokojowej) temperatury może (choć nie musi) spowodować przesuwanie lub odklejanie się płyty stalowej. I nie mówię tu, że to nastąpi zaraz tylko może wystąpić w najmniej oczekiwanym momencie.
Teraz wiemy, że to płyta gazowa.

A kto jeszcze używa piekarnika gazowego?

Data: 2010-02-19 13:31:23
Autor: G.
blacha kwasoodporna w kuchni

Np. ja i dobrze mi z tym. :)

Data: 2010-02-19 19:05:20
Autor: XL
blacha kwasoodporna w kuchni
Dnia Fri, 19 Feb 2010 08:49:32 +0100, Boombastic napisał(a):

Użytkownik "G." <gucioline@gmail.com> napisał w wiadomości news:hlla5p$mbs$1nemesis.news.neostrada.pl...
Może macie rację, nie twierdzę, że się nagrzewa do jakiejś niebotycznej temperatury, ale też nie było wiadome co za kuchnia tam będzie stała a piekarnik kuchni gazowej ma z tyłu odprowadzający otwór spalin i to akurat z tyłu przy ścianie. Długotrwałe działanie wyższej niż normalnej (pokojowej) temperatury może (choć nie musi) spowodować przesuwanie lub odklejanie się płyty stalowej. I nie mówię tu, że to nastąpi zaraz tylko może wystąpić w najmniej oczekiwanym momencie.
Teraz wiemy, że to płyta gazowa.

A kto jeszcze używa piekarnika gazowego?

Ba, Ty się pytaj, kto jeszcze używa piekarnika na prawdziwy ogień z drew!
Odpowiem: JA :-)
--

Ikselka.

Data: 2010-02-19 20:33:26
Autor: krys
blacha kwasoodporna w kuchni
Boombastic wrote:

A kto jeszcze używa piekarnika gazowego?

Ja, i chwalę sobie. J.

Data: 2010-02-20 08:36:56
Autor: Boombastic
blacha kwasoodporna w kuchni

Użytkownik "krys" <krys_@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:hlmp70$3e1$1atlantis.news.neostrada.pl...
Boombastic wrote:

A kto jeszcze używa piekarnika gazowego?

Ja, i chwalę sobie.

To że używasz to OK, ale by sobie chwalić to już nie uwierzę :-)

Data: 2010-02-20 18:00:02
Autor: XL
blacha kwasoodporna w kuchni
Dnia Sat, 20 Feb 2010 08:36:56 +0100, Boombastic napisał(a):

Użytkownik "krys" <krys_@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:hlmp70$3e1$1atlantis.news.neostrada.pl...
Boombastic wrote:

A kto jeszcze używa piekarnika gazowego?

Ja, i chwalę sobie.

To że używasz to OK, ale by sobie chwalić to już nie uwierzę :-)

No popatrz, a ja właśnie skończyłam gotowanie pierogów na najprawdziwszym
"drzewnianym" ogniu i fajerkach - to Ty chyba spadniesz z krzesła :-)
--

Ikselka.

Data: 2010-02-19 19:09:16
Autor: XL
blacha kwasoodporna w kuchni
Dnia Fri, 19 Feb 2010 07:01:47 +0100, G. napisał(a):

Długotrwałe działanie wyższej niż normalnej (pokojowej) temperatury może (choć nie musi) spowodować przesuwanie lub odklejanie się płyty stalowej. I

Jeśli jest długa, to na pewno się odklei lub przynajmniej
powybrzusza/pofaluje, ponieważ na dużej długości będzie duże naprężenie i
przesunięcie. Stal ma dużą rozszerzalność cieplną, więc cały czas będą te
duże naprężenia (rozszerzanie się i kurczenie), póki się nie oderwie od
ściany gdzieś.
Według mnie i na chłopski (babski) rozum.

--

Ikselka.

Data: 2010-02-19 20:52:32
Autor: sbst
blacha kwasoodporna w kuchni



musisz sprawić sobie grubą stal - polecam minimum2mm, a najlepiej 3mm
inaczej bedzie bardzo podatna na zniekształcenia termiczne

ale i tak na długości 3m musisz sie liczyc ze zmianą +1mm na kazde 20C przyrostu temperatury - tak upraszczając

silikon powinien wystarczyc, jesli masz mozliwosc podłożyć ją pod szafki górne będzie idealnie

albo przymocowanie jej na mocowanie do szkła (takie z duzymi nakretkami) pod ktorymi mozesz wywiercic wiekszy otwor w stali aby bylo gdzie kompensowac naprezenia termiczne

tylko koszt tak duzego wiertla ktore podoła nierdzewce to okolo 100pln, odpowiednie tarcze takze - chyba ze ktos Ci od razu to przygotuje



efekt fajny, ale na szmacie bedziesz czesto jeździł ;)




--


pozdrowienia

Sebastian
SBST (vel basti78)

Data: 2010-02-19 21:24:01
Autor: XL
blacha kwasoodporna w kuchni
Dnia Fri, 19 Feb 2010 20:52:32 +0100, sbst napisał(a):

efekt fajny, ale na szmacie bedziesz czesto jeździł ;)

Uhmmm, dokładnie jak w rzeźni :-)
--

Ikselka.

blacha kwasoodporna w kuchni

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona