Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.dom   »   P³yta z sensorem zapobiegaj±cym wykipieniu [crosspost]

P³yta z sensorem zapobiegaj±cym wykipieniu [crosspost]

Data: 2013-06-07 18:42:50
Autor: adam
P³yta z sensorem zapobiegaj±cym wykipieniu [crosspost]
Chodzi o p³ytê indukcyjn±. Czy kto¶ wie jakie modele posiadaj± taki sensor? Nie chodzi o czujnik który wy³±cza p³ytê ju¿ po wykipienia, ale o taki który tak steruje temperatur± ¿eby nie wykipia³o. Ja znalaz³em tylko jedn± Gorenje IT 641KR, kosztuje to ok 3 tysi.
Czy jest co¶ jeszcze?
Mo¿e kto¶ u¿ytkuje co¶ takiego i wie jak to w praktyce siê spisuje, warto wydaæ tak± kaskê, czy lepiej staæ nad garnkiem i pilnowaæ?

Data: 2013-06-07 21:11:39
Autor: Ikselka
P³yta z sensorem zapobiegaj±cym wykipieniu [crosspost]
Dnia Fri, 07 Jun 2013 18:42:50 +0200, adam napisał(a):

Chodzi o płytę indukcyjną. Czy ktoś wie jakie modele posiadają taki sensor? Nie chodzi o czujnik który wyłącza płytę już po wykipienia, ale o taki który tak steruje temperaturą żeby nie wykipiało. Ja znalazłem tylko jedną Gorenje IT 641KR, kosztuje to ok 3 tysi.
Czy jest coÅ› jeszcze?
Może ktoś użytkuje coś takiego i wie jak to w praktyce się spisuje, warto wydać taką kaskę, czy lepiej stać nad garnkiem i pilnować?

Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.
--
XL
"Pierwszy Å‚yk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistÄ™,   zaÅ› na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg."  Werner Heisenberg, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki

Data: 2013-06-07 21:07:52
Autor: masti
P³yta z sensorem zapobiegaj±cym wykipieniu [crosspost]
Dnia pięknego Fri, 07 Jun 2013 21:11:39 +0200 osobnik zwany Ikselka
napisał:

Dnia Fri, 07 Jun 2013 18:42:50 +0200, adam napisał(a):

Chodzi o płytę indukcyjną. Czy ktoś wie jakie modele posiadają taki
sensor? Nie chodzi o czujnik który wyłącza płytę już po wykipienia, ale
o taki który tak steruje temperaturą żeby nie wykipiało. Ja znalazłem
tylko jednÄ… Gorenje IT 641KR, kosztuje to ok 3 tysi. Czy jest coÅ›
jeszcze?
Może ktoś użytkuje coś takiego i wie jak to w praktyce się spisuje,
warto wydać taką kaskę, czy lepiej stać nad garnkiem i pilnować?

Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.

a nie prościej postać te 5 minut nad garnkiem? koszt 0zł



--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości? -Wiem co mówię, to grunt zabija!" T.Pratchett

Data: 2013-06-07 23:55:56
Autor: adam
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wyki pieniu [crosspost]
a nie prościej postać te 5 minut nad garnkiem? koszt 0zł

Na pewno taniej, ale prościej to nie.

Data: 2013-06-09 11:15:54
Autor: Baczek
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wykipieniu [crosspost]
Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.

O co chodzi z tym smarowaniem masłem?

Data: 2013-06-09 13:37:01
Autor: Ikselka
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wykipieniu [crosspost]
Dnia Sun, 9 Jun 2013 11:15:54 +0200, Baczek napisał(a):

Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.

O co chodzi z tym smarowaniem masłem?

O stworzenie na brzegu garnka powłoki "nieprzywieralnej" dla kożucha który
się za chwilę utworzy na mleku podczas ogrzewania. Kiedy garnek jest suchy, brzegi kożucha przyklejają się do jego ścianek, po
czym cały kożuch działa jak napełniany parą balon, pod którym zmieszane z
pęcherzykami pary mleko o wiele burzliwiej wrze - i dlatego kipi. Kiedy brzegi garnka posmarujemy masłem, brzeg kożucha nie przyklei się do
nich i para może uchodzić naokoło, nie dając efektu "balonu" :-)

Przy okazji druga rada - przed wlaniem mleka koniecznie trzeba porzÄ…dnie
przepłukać garnek wodą, niezależnie od surowca z jakiego jest zrobiony,
żeby woda wypełniła mikropory w dnie stwarzając łagodną warstwę buforową
dla przepływu ciepła między metalem a mlekiem.
Wewnętrzna powierzchnia każdego garnka (nawet stalowego - choćby wydawała
się nie wiam jak wypolerowana, posiada mikropory, które zawsze powodują
zwiększoną chłonność dla cieczy. Ciecz wejdzie wszędzie, choćby
powierzchnia wydawała nam się "na oko" idealnie gładka.
 Takie porowate dno garnka, kiedy jest suche, po wlaniu mleka pochÅ‚ania
niewielką jego ilość, a gwałtowne ogrzewanie dna które następuje po
zapaleniu gazu natychmiast ścina te maleńkie drobiny mleka w porach, one z
kolei odcinają ciągłość wymiany ciepła między dnem a resztą mleka,
następuje strefowe przegrzanie dna garnka oraz mleka przy dnie - co w
szybkim czasie prowadzi do przypalenia warstwy mleka na dnie oraz psuje
smak reszty zawartości garnka.
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spÅ‚ynie na twoje barki."  A. de Mello.

Data: 2013-06-09 18:57:55
Autor: 4cx1000
P³yta z sensorem zapobiegaj±cym wykipieniu [crosspost]
U¿ytkownik "Baczek" <bospak@konto.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:51b447ca$0$1232$65785112news.neostrada.pl...
Lepiej=taniej=m±drzej kupiæ specjalny garnek do gotowania mleka albo
posmarowaæ brzeg zwyk³ego garnka mas³em.

O co chodzi z tym smarowaniem mas³em?

O to, ¿e jak ju¿ posmarujesz to stoisz te 5 minut nad garczkiem ¿eby z ciekawo¶ci sprawdzaæ czy zawsze dzia³a.

Marek

Data: 2013-06-09 19:04:12
Autor: Ikselka
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wykipieniu [crosspost]
Dnia Sun, 9 Jun 2013 18:57:55 +0200, 4cx1000 napisał(a):

Użytkownik "Baczek" <bospak@konto.pl> napisał w wiadomości news:51b447ca$0$1232$65785112news.neostrada.pl...
Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.

O co chodzi z tym smarowaniem masłem?

O to, że jak już posmarujesz to stoisz te 5 minut nad garczkiem żeby z ciekawości sprawdzać czy zawsze działa.

Marek

No wiesz, nigdy nie wiadomo, czy mleko i/lub masło są prawdziwe, a działa
tylko z prawdziwymi surowcami 33333-P
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spÅ‚ynie na twoje barki."  A. de Mello.

Data: 2013-06-09 19:18:10
Autor: 4cx1000
P³yta z sensorem zapobiegaj±cym wykipieniu [crosspost]
U¿ytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:1aw7z55q1yjx.1m28tz9y4e3hh.dlg40tude.net...

No wiesz, nigdy nie wiadomo, czy mleko i/lub mas³o s± prawdziwe, a dzia³a
tylko z prawdziwymi surowcami 33333-P

Wiem wiem. Od jakiego¶ czasu obserwujê na ten przyk³ad  tendencjê wypierania ze sklepów ¶mietany przez produkty ¶mietanopodobne czyli "¦mietana do Zupy" w której jest zagêstnik guma arabska i takie tam.... Z mas³em te¿ ju¿ sobie daj± radê. I to w luksusowym sklepie we którym mo¿na kupiæ szynkê za 300z³. Masakra do czego to wszystko zmierza. Jak sobie cz³owiem sam czego¶ nie ukrêci swojskim sposobem to mu ¶mieci ¿reæ pozostaje.

Data: 2013-06-09 19:24:39
Autor: Ikselka
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wykipieniu [crosspost]
Dnia Sun, 9 Jun 2013 19:18:10 +0200, 4cx1000 napisał(a):

Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:1aw7z55q1yjx.1m28tz9y4e3hh.dlg40tude.net...

No wiesz, nigdy nie wiadomo, czy mleko i/lub masło są prawdziwe, a działa
tylko z prawdziwymi surowcami 33333-P

Wiem wiem. Od jakiegoÅ› czasu obserwujÄ™ na ten przykÅ‚ad  tendencjÄ™ wypierania ze sklepów Å›mietany przez produkty Å›mietanopodobne czyli "Åšmietana do Zupy" w której jest zagÄ™stnik guma arabska i takie tam.... Z masÅ‚em też już sobie dajÄ… radÄ™. I to w luksusowym sklepie we którym można kupić szynkÄ™ za 300zÅ‚.

Z mlekiem też, zresztą od zarania dziejow...
http://tiny.pl/hs9hm
http://tiny.pl/hs9hx

Masakra do czego to wszystko zmierza. Jak sobie człowiem sam czegoś nie ukręci swojskim sposobem to mu śmieci żreć pozostaje.

Cóż, smutna prawda niestety :-(

--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spÅ‚ynie na twoje barki."  A. de Mello.

Data: 2013-07-19 09:24:28
Autor: Marek Dyjor
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wykipieniu [crosspost]
Ikselka wrote:
Dnia Sun, 9 Jun 2013 19:18:10 +0200, 4cx1000 napisał(a):

Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:1aw7z55q1yjx.1m28tz9y4e3hh.dlg40tude.net...

No wiesz, nigdy nie wiadomo, czy mleko i/lub masło są prawdziwe, a
działa tylko z prawdziwymi surowcami 33333-P

Wiem wiem. Od jakiegoÅ› czasu obserwujÄ™ na ten przykÅ‚ad  tendencjÄ™
wypierania ze sklepów śmietany przez produkty śmietanopodobne czyli
"Śmietana do Zupy" w której jest zagęstnik guma arabska i takie
tam.... Z masłem też już sobie dają radę. I to w luksusowym sklepie
we którym można kupić szynkę za 300zł.

Z mlekiem też, zresztą od zarania dziejow...
http://tiny.pl/hs9hm
http://tiny.pl/hs9hx

Masakra do czego to wszystko zmierza. Jak sobie człowiem sam czegoś
nie ukręci swojskim sposobem to mu śmieci żreć pozostaje.

Cóż, smutna prawda niestety :-(

smutna prawda jest taka że niestety ale trzeba dokładnie czytać etykiety...

Data: 2013-07-19 23:36:49
Autor: Ikselka
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wykipieniu [crosspost]
Dnia Fri, 19 Jul 2013 09:24:28 +0200, Marek Dyjor napisał(a):

smutna prawda jest taka że niestety ale trzeba dokładnie czytać etykiety...

Smutna prawda jest taka, że kto wierzy w "etykiety", ten błądzi.
--
XL   "Czarnecki Marek, Onyszkiewicz, Piskorski, Staniszewska,
Wielowieyski, Buzek, Chmielewski, Gacek, Jałowiecki, Lewandowski, Olbrycht,
Protasiewicz, Saryusz-Wolski, Siekierski, Zaleski, Zwiefka, Geringer de
Oedenberg, Grabowska, Liberadzki, Masiel, Sonik, Gierek"
http://www.bibula.com/?p=8428

Data: 2013-07-19 23:40:33
Autor: Ikselka
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wykipieniu [crosspost]
Dnia Fri, 19 Jul 2013 23:36:49 +0200, Ikselka napisał(a):

Dnia Fri, 19 Jul 2013 09:24:28 +0200, Marek Dyjor napisał(a):

smutna prawda jest taka że niestety ale trzeba dokładnie czytać etykiety...

Smutna prawda jest taka, że kto wierzy w "etykiety", ten błądzi.

Pierwsze kilka linków na stronie - i wszystko jasne (skoro dotąd nie było,
jak widać):
http://tiny.pl/h6vll
....oraz polecam nieco się zagłębić w ich treść.
--
XL   "Czarnecki Marek, Onyszkiewicz, Piskorski, Staniszewska,
Wielowieyski, Buzek, Chmielewski, Gacek, Jałowiecki, Lewandowski, Olbrycht,
Protasiewicz, Saryusz-Wolski, Siekierski, Zaleski, Zwiefka, Geringer de
Oedenberg, Grabowska, Liberadzki, Masiel, Sonik, Gierek"
http://www.bibula.com/?p=8428

Data: 2013-07-19 23:49:30
Autor: Ikselka
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wykipieniu [crosspost]
Dnia Fri, 19 Jul 2013 09:24:28 +0200, Marek Dyjor napisał(a):

smutna prawda jest taka że niestety ale trzeba dokładnie czytać etykiety...

Do poczytania do poduszki:

http://profesjonalnydietetyk.com.pl/dziwne-zmiany-w-produktach-mlecznych
http://tiny.pl/h6v45
http://tiny.pl/h6v4p
http://tiny.pl/h6v42
http://forumprawne.org/prawo-karne/410952-oszustwo-firmy-etykieta.html
http://kalorynka.pl/porady/195/Oszustwa-zywnosciowe.aspx
http://forum.nysa.pl/viewtopic.php?p=229362
http://www.dieta-dla-zuchwalych.pl/oszustwa-producentow-zywnosci-mieso-wedliny.html
--
XL   "Czarnecki Marek, Onyszkiewicz, Piskorski, Staniszewska,
Wielowieyski, Buzek, Chmielewski, Gacek, Jałowiecki, Lewandowski, Olbrycht,
Protasiewicz, Saryusz-Wolski, Siekierski, Zaleski, Zwiefka, Geringer de
Oedenberg, Grabowska, Liberadzki, Masiel, Sonik, Gierek"
http://www.bibula.com/?p=8428

Data: 2013-06-09 23:09:26
Autor: Janek Wlodak
P³yta z sensorem zapobiegaj±cym wykipieniu [crosspost]

"4cx1000" <siara@pocztapix.pl> schrieb im Newsbeitrag news:kp2dch$2tp6$1news2.ipartners.pl...
U¿ytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:1aw7z55q1yjx.1m28tz9y4e3hh.dlg40tude.net...

No wiesz, nigdy nie wiadomo, czy mleko i/lub mas³o s± prawdziwe, a dzia³a
tylko z prawdziwymi surowcami 33333-P

Wiem wiem. Od jakiego¶ czasu obserwujê na ten przyk³ad  tendencjê wypierania ze sklepów ¶mietany przez produkty ¶mietanopodobne czyli "¦mietana do Zupy" w której jest zagêstnik guma arabska i takie tam.... Z mas³em te¿ ju¿ sobie daj± radê. I to w luksusowym sklepie we którym mo¿na kupiæ szynkê za 300z³. Masakra do czego to wszystko zmierza. Jak sobie cz³owiem sam czego¶ nie ukrêci swojskim sposobem to mu ¶mieci ¿reæ pozostaje.
Niestety, kiedys pod szufladkê w lodówce wjecha³a mi otwarta paczka takiej"szynki" w plasterkach. Przele¿a³a pó³ roku i wygl±da³a jak prosto ze sklepu.

Data: 2013-06-10 02:00:28
Autor: Ikselka
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wykipieniu [crosspost]
Dnia Sun, 9 Jun 2013 23:09:26 +0200, Janek Wlodak napisał(a):

"4cx1000" <siara@pocztapix.pl> schrieb im Newsbeitrag news:kp2dch$2tp6$1news2.ipartners.pl...
Użytkownik "Ikselka" <ikselk@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:1aw7z55q1yjx.1m28tz9y4e3hh.dlg40tude.net...

No wiesz, nigdy nie wiadomo, czy mleko i/lub masło są prawdziwe, a działa
tylko z prawdziwymi surowcami 33333-P

Wiem wiem. Od jakiegoÅ› czasu obserwujÄ™ na ten przykÅ‚ad  tendencjÄ™ wypierania ze sklepów Å›mietany przez produkty Å›mietanopodobne czyli "Åšmietana do Zupy" w której jest zagÄ™stnik guma arabska i takie tam.... Z masÅ‚em też już sobie dajÄ… radÄ™. I to w luksusowym sklepie we którym można kupić szynkÄ™ za 300zÅ‚. Masakra do czego to wszystko zmierza. Jak sobie czÅ‚owiem sam czegoÅ› nie ukrÄ™ci swojskim sposobem to mu Å›mieci żreć pozostaje.
Niestety, kiedys pod szufladkę w lodówce wjechała mi otwarta paczka takiej"szynki" w plasterkach. Przeleżała pół roku i wyglądała jak prosto ze sklepu.

Jogurty w kubeczkach, DWÓCH WIODĄCYCH (hmmm...) firm - nieotwarte, w
lodówce - "jak nowe" po prawie roku od kupienia!!!
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spÅ‚ynie na twoje barki."  A. de Mello.

Data: 2013-06-10 09:35:59
Autor: adam
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wyki pieniu [crosspost]
Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.

Kipi nie tylko mleko, może wykipieć nawet woda. Jaki jest sposób na przykład na pomidorową?

Data: 2013-06-10 11:13:19
Autor: Ergie
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wykipieniu [crosspost]
Użytkownik "adam"  napisaÅ‚ w wiadomoÅ›ci grup dyskusyjnych:51b581df$0$1223$65785112@news.neostrada.pl...

Kipi nie tylko mleko, może wykipieć nawet woda. Jaki jest sposób na przykład na pomidorową?

Pomidorową też można gotować w garnku "do mleka" :-)

W praktyce na indukcji kipienie mi się nie zdarza bo regulacja mocy jest praktycznie płynna i co najważniejsze _powtarzalna_. Bardzo łatwo zapamiętać, że np. ziemniaki w takim a takim garnku trzeba ustawić na "7", a np. mleko w małym garnuszku na 1,5.

Na gazie to było znacznie trudniejsze ze względu na brak powtarzalności i nie zawsze się udawało, na indukcji nie ma tego problemu.

Pozdrawiam
Ergie

Data: 2013-06-15 09:41:54
Autor: Marek Dyjor
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wykipieniu [crosspost]
Ergie wrote:
Użytkownik "adam"  napisaÅ‚ w wiadomoÅ›ci grup
dyskusyjnych:51b581df$0$1223$65785112@news.neostrada.pl...

Kipi nie tylko mleko, może wykipieć nawet woda. Jaki jest sposób na
przykład na pomidorową?

Pomidorową też można gotować w garnku "do mleka" :-)

W praktyce na indukcji kipienie mi siÄ™ nie zdarza bo regulacja mocy
jest praktycznie płynna i co najważniejsze _powtarzalna_. Bardzo łatwo
zapamiętać, że np. ziemniaki w takim a takim garnku trzeba ustawić na
"7", a np. mleko w małym garnuszku na 1,5.

Na gazie to było znacznie trudniejsze ze względu na brak
powtarzalności i nie zawsze się udawało, na indukcji nie ma tego
problemu.

dokładnie to co ja zauważyłem...

Data: 2013-06-30 12:13:45
Autor: Jackare
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wykipieniu [crosspost]
Użytkownik "adam" <adamw2@wp.pl> napisał w wiadomości news:51b581df$0$1223$65785112news.neostrada.pl...
Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.

Kipi nie tylko mleko, może wykipieć nawet woda. Jaki jest sposób na przykład na pomidorową?



pieprzyć zwykłe garnki i gotować w szybkowarach. Na dajmy na to 3 szybkowary wydasz co najwyżej 600 zł. Jak dobrze pokombinujesz - wydasz 200 zł.
Obie kwoty są znacznie oddalone od 3 tyś za płytę.
Z szybkowaru nic nie kipi i krótko się gotuje.
Dodatkowo kupić parowar.
Nie wiem jak z mlekiem. Jako ssak dorosły mleka nie spożywam bo to dobry sposób na powolne samobójstwo.
Jackare

Data: 2013-06-30 20:26:45
Autor: Ikselka
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wykipieniu [crosspost]
Dnia Sun, 30 Jun 2013 12:13:45 +0200, Jackare napisał(a):

Z szybkowaru nic nie kipi i krótko się gotuje.

Czasem tylko wybuchnie:
http://assets.vice.com/content-images/contentimage/no-slug/7932631e71d4654d6e016d8af96cdbb6.jpg
--
XL
i kuchnia dokładnie pomalowana natryskowo grochówką

Data: 2013-06-08 09:01:44
Autor: Ghost
P³yta z sensorem zapobiegaj±cym wykipieniu [crosspost]

U¿ytkownik "adam" <adamw2@wp.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:51b20d8d$0$1213$65785112news.neostrada.pl...
Chodzi o p³ytê indukcyjn±. Czy kto¶ wie jakie modele posiadaj± taki sensor? Nie chodzi o czujnik który wy³±cza p³ytê ju¿ po wykipienia, ale o taki który tak steruje temperatur± ¿eby nie wykipia³o. Ja znalaz³em tylko jedn± Gorenje IT 641KR, kosztuje to ok 3 tysi.
Czy jest co¶ jeszcze?
Mo¿e kto¶ u¿ytkuje co¶ takiego i wie jak to w praktyce siê spisuje, warto wydaæ tak± kaskê, czy lepiej staæ nad garnkiem i pilnowaæ?

Jak sie nazywa ta kampania reklamowa?

Data: 2013-06-08 11:36:19
Autor: Marek Dyjor
P³yta z sensorem zapobiegaj±cym wykipieniu [crosspost]
adam wrote:
Chodzi o p³ytê indukcyjn±. Czy kto¶ wie jakie modele posiadaj± taki
sensor? Nie chodzi o czujnik który wy³±cza p³ytê ju¿ po wykipienia,
ale o taki który tak steruje temperatur± ¿eby nie wykipia³o. Ja
znalaz³em tylko jedn± Gorenje IT 641KR, kosztuje to ok 3 tysi.
Czy jest co¶ jeszcze?
Mo¿e kto¶ u¿ytkuje co¶ takiego i wie jak to w praktyce siê spisuje,
warto wydaæ tak± kaskê, czy lepiej staæ nad garnkiem i pilnowaæ?

tak mówi±c szczerze to na indukcji mo¿na tak dopracowaæ technikê grzania ze mleko nie kipi.

ma ma³ym polu wiem ¿e jak ustawiê poziom mocy 6 to mleko bêdzie wrza³o ale z gara nie wyskoczy.

Data: 2013-06-08 16:18:02
Autor: Ikselka
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wykipieniu [crosspost]
Dnia Sat, 8 Jun 2013 11:36:19 +0200, Marek Dyjor napisał(a):

tak mówiąc szczerze to na indukcji można tak dopracować technikę grzania ze mleko nie kipi.

Na każdej kuchence można to dopracować. I nie tylko w przypadku mleka.
--
XL
"Pierwszy Å‚yk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistÄ™,   zaÅ› na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg."  Werner Heisenberg, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki

Data: 2013-06-09 14:50:21
Autor: Marek Dyjor
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wykipieniu [crosspost]
Ikselka wrote:
Dnia Sat, 8 Jun 2013 11:36:19 +0200, Marek Dyjor napisał(a):

tak mówiąc szczerze to na indukcji można tak dopracować technikę
grzania ze mleko nie kipi.

Na każdej kuchence można to dopracować. I nie tylko w przypadku mleka.

no niestety ale na gazowej raczej jest ciężko :)  precyzja i powtarzalność gazówki jest generalnie marna

Data: 2013-06-09 15:57:47
Autor: Ikselka
PÅ‚yta z sensorem zapobiegajÄ…cym wykipieniu [crosspost]
Dnia Sun, 9 Jun 2013 14:50:21 +0200, Marek Dyjor napisał(a):

Ikselka wrote:
Dnia Sat, 8 Jun 2013 11:36:19 +0200, Marek Dyjor napisał(a):

tak mówiąc szczerze to na indukcji można tak dopracować technikę
grzania ze mleko nie kipi.

Na każdej kuchence można to dopracować. I nie tylko w przypadku mleka.

no niestety ale na gazowej raczej jest ciężko :)  precyzja i powtarzalność gazówki jest generalnie marna

Nie miałam kłopotu z tym póki miałam gazową kuchenkę. Teraz mam kaflową i
to jest dopiero wyzwanie - kłopotu też jednak nie mam.
Oczywiście na lato stawiam na fajerkach elektryczną płytę. I też zero
kłopotu :-)
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spÅ‚ynie na twoje barki."  A. de Mello.

Data: 2013-06-09 19:03:04
Autor: 4cx1000
P³yta z sensorem zapobiegaj±cym wykipieniu [crosspost]
Kiedy¶ kupi³em w Lidlu tak± mobiln± p³ytê indukacyjn± bodaj 2,2kW z przeznaczeniem u mnie do pomieszczenia gospodarczego. Robimy na niej ró¿ne przetwory no i soki w sokowniku przystosowanym do indukcji (ze stali a nie z ALU jak wiêkszo¶æ). Jakie¿ moje zdziwienie by³o gdy okaza³o siê ¿e mo¿na ustawiaæ moc oraz temperaturê. Ustawiam np. 80stC i mam pasteryzacjê albo 120stC i mam do sokownika idealnie.

Data: 2013-06-10 07:16:55
Autor: Marek Dyjor
P³yta z sensorem zapobiegaj±cym wykipieniu [crosspost]
4cx1000 wrote:
Kiedy¶ kupi³em w Lidlu tak± mobiln± p³ytê indukacyjn± bodaj 2,2kW z
przeznaczeniem u mnie do pomieszczenia gospodarczego. Robimy na niej
ró¿ne przetwory no i soki w sokowniku przystosowanym do indukcji (ze
stali a nie z ALU jak wiêkszo¶æ). Jakie¿ moje zdziwienie by³o gdy
okaza³o siê ¿e mo¿na ustawiaæ moc oraz temperaturê. Ustawiam np.
80stC i mam pasteryzacjê albo 120stC i mam do sokownika idealnie.

ha ha  te¿ mia³em to napisaæ wczesniej ¿e te tanie chiñczyki przeno¶ne maj± zwykle czujnik temperatury.

Data: 2013-06-16 23:49:09
Autor: Pawe³ Sujkowski
P³yta z sensorem zapobiegaj±cym wykipieniu [crosspost]
Ja mam Siemensa EH675ME31E. Ma przy tylnych "palnikach" wyskakuj±ce grzybki z zamontowanymi pirometrami. Zasadniczo od strony u¿ytkowej sobie chwalê, ale jako in¿ynier kilka rzeczy bym widzia³ inaczej. Brak jest mo¿liwo¶ci kalibracji w zale¿no¶ci od wspó³czynnika emisyjno¶ci materia³ów z których wykonane s± garnki. Do gotowania z tymi czujnikami instrukcja zaleca garnki emaliowane. Dla garnków z nierdzewki dostarczane s± samoprzylepne paski folii w które powinien byæ wycelowany czujnik w czasie gotowania. Paski do¶æ dzielnie znosz± zmywarkê. Plusem jest na pewno optymalizacja energetyczna ca³ego procesu bez szczególnej uwagi. Nastawiam temperaturê, czas i zajmujê siê czym¶ innym. Ja raczej sumarycznie jestem zadowolony.

Pawe³

P³yta z sensorem zapobiegaj±cym wykipieniu [crosspost]

Nowy film z video.banzaj.pl wiêcej »
Redmi 9A - recenzja bud¿etowego smartfona