Grupy dyskusyjne   »   pl.rec.nurkowanie   »   Lofoty

Lofoty

Data: 2011-05-16 13:59:37
Autor: Adam Borkowski
Lofoty
Witam
     Jak co roku w czerwcu zapraszam na niezwykłą wyprawę nurkową za kołem
polarnym na Lofoty. Podczas tego pobytu słońce nie będzie zachodzić za
horyzont. Będziemy w trakcie szczytu dnia polarnego. Na miejscu spotkamy
surowy, dziewiczy krajobraz.     Lofoty to miejsce gdzie za krylem przypływają wieloryby, za śledziami
orki, ale Lofoty najbardziej znane są jako miejsce tarła dorszy. Wiosną
niezliczone masy tych ryb spływają na względnie płytkie wody w celach tarła co
wykorzystywali płynący za dorszami norwescy rybacy. Zimna woda zasilana
ciepłym, żyznym prądem obfituje w bogate życie. Dla nas, nurków, jest wielką
przygodą spotkać pod wodą ryby które pod innymi szerokościami nie występują,
jak prehistorycznie wyglądająca żabnica czy zębacz. W toni czerniaki, dorsze
czy rdzawce. Na powierzchni foki, delfiny, wieloryby czy orki. A nad wodą orły
i maskonury.

    Lofoty to również ciężki teren do nawigacji, czego dowodem są spoczywające
na dnie wraki statków. Jest to nie tylko raj dla nurków, przyrodników czy osób
szukających dzikiej przyrody ale chyba przede wszystkim dla wędkarzy. Tutaj
wszyscy żyją z morza, a wędkarze codziennie zmagają się z wciąganiem na łodzie
kilkunasto kilogramowych czerniaków i dorszy czy przy odrobinie szczęścia
kilkudziesięcio kilogamowych halibutów, bo większe, kilkuset kilogramowe nie
są do wyjęcia na wędkę.

    My także korzystamy z tego dobrodziejstwa natury. Co wieczór zabierzemy
Was w kulinarną podróż. W naszym menu pojawią się typowo skandynawskie dania
takie jak gravlax (zakopany łosoś) w stylu pradawnych wikingów, torsketunger
(dorszowe języczki), fiskesuppe - tradycyjna skandynawska zupa rybna. Aby
ocieplić klimat po nurkowaniu w chłodnych wodach podamy dania z południowych
rejonów. Spróbujecie halaszle - pikantnej, rozgrzewającej zupy węgierskich
rybaków, portugalskiej zapiekanki z dorszem i hiszpańskiego sofrito. Będziemy
grilować, piec, zapiekać i smażyć świeżo złowione ryby, aby zaspokoić Wasz
głód i podniebienia.

    Po więcej informacji zapraszam na www.
 zapraszam
Adam Borkowski
www.underwater.pl


--


Lofoty

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Redmi 9A - recenzja budżetowego smartfona