Data: 2009-08-25 23:56:38 | |
Autor: Jacek Midura | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod gar nki aluminiowe | |
Hej,
często spotyka się ostrzeżenia, że do kuchenek indukcyjnych nie wszystkie garnki się nadają. Wydaje się jednak, że rozwiązanie jest banalne - pod garnek podstawić metalowy krążek (taki, którego magnes się czepia) jako przejściówkę. Nie zauważyłem jednak na tej grupie aby ktoś o tym wspominał. Na Allegro są do znalezienia takie podkładki, ale jest tego niewiele. Jaka jest przyczyna? Czy kuchnie indukcyjne są jeszcze tak mało popularne, czy te przejściówki mają jakieś wady o których sprzedawcy nie informują? -- Jacek Midura |
|
Data: 2009-08-26 09:17:11 | |
Autor: Boombastic | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki alumi niowe | |
Użytkownik "Jacek Midura" <jacek@m.krakow.pl> napisał w wiadomości news:g93em6x1bi.ln2m.krakow.pl... Hej, Banalne to jest kupienie zwykłego stalowego garnka (np. jest taka seria garnków w Ikei) i nie bawienie nie w jakies podkładki. Cała zaleta indukcji to nie nagrzewanie się tak garnka w czasie gotowania. Zresztą nie wiem czy takie podkładki w ogóle zadziałają. |
|
Data: 2009-08-31 21:22:45 | |
Autor: Jacek Midura | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Boombastic pisze:
Zwykłe garnki to wiadomo. Ale gdy np. w grę wchodzi szybkowar to już Ikea może się wypchać. Cała zaleta indukcji to nie nagrzewanie się tak garnka w czasie gotowania. To co się nagrzewa? Płyta nie, garnek twoim zdaniem też nie... Zresztą nie wiem czy takie podkładki w ogóle zadziałają. No to może też się czegoś dowiesz z tego wątku, chociaż dotychczasowe odpowiedzi merytoryzmem nie grzeszą. -- Jacek Midura |
|
Data: 2009-08-31 21:54:25 | |
Autor: Boombastic | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki alumi niowe | |
Banalne to jest kupienie zwykłego stalowego garnka (np. jest taka seria garnków w Ikei) i nie bawienie nie w jakies podkładki. Wystarczy wziąć magnesik lodówkowy i sprawdzić szybkowar. Cała zaleta indukcji to nie nagrzewanie się tak garnka w czasie gotowania. Garnek oczywiście się nagrzewa, ale nie tak jak w kuchence gazowej. W indukcji gotując wode w garnku spokojnie złapiesz garnek za uszy i go przestawisz. W kuchence gazowej cały garnek sie rozgrzewa. Zresztą nie wiem czy takie podkładki w ogóle zadziałają. Poczytaj ten artykuł www.mt.com.pl/archiwum/06-2005_jak_to_dziala.pdf Skoro aluminiowe patelnie ze stalowym dnem zadziałają to może podkładka też zadziała. |
|
Data: 2009-09-01 22:11:52 | |
Autor: Jacek Midura | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Boombastic pisze:
Banalne to jest kupienie zwykłego stalowego garnka (np. jest taka seria garnków w Ikei) i nie bawienie nie w jakies podkładki. Myślisz że od poprzedniego razu jak sprawdzałem coś się zmieniło? Zresztą nie wiem czy takie podkładki w ogóle zadziałają. Na zdrowy rozum wydaje się że powinna, tylko że potrafi on czasem płatać psikusy. Dlatego pytam - może ktoś wie z doświadczenia albo jest na tyle obkuty z teorii żeby rozwiać wątpliwości. -- Jacek Midura |
|
Data: 2009-08-26 12:57:43 | |
Autor: Cezar | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Użytkownik "Jacek Midura" <jacek@m.krakow.pl> napisał w wiadomości news:g93em6x1bi.ln2m.krakow.pl... Hej, Moim zdaniem nie ma sensu kupować kuchenki indukcyjnej jeżeli nie masz zamiaru z niej korzystać zgodnie z przeznaczeniem. Idea była taka aby wyeliminować straty ciepła a co za tym idzie ograniczyć zużycie energii, a jeżeli ty mimo wszystko chcesz te zużycie zwiększyć to zostań przy starej kuchence, no chyba że tu w grę wchodzi aspekt pokazania innym że stać Cię i masz kuchenkę indukcyjna to wtedy jak najbardziej polecam "przejściówkę" żeby przynajmniej pokazać że jest i nawet grzeje :))) Cezar |
|
Data: 2009-08-31 21:30:53 | |
Autor: Jacek Midura | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Cezar pisze:
Użytkownik "Jacek Midura" <jacek@m.krakow.pl> napisał w wiadomości news:g93em6x1bi.ln2m.krakow.pl... Świetnie, zgadzam się, tylko najpierw ustalmy co to znaczy "zgodnie z przeznaczeniem". Jak rozumiem, odpowiedź na to pytanie masz już z grubsza sprecyzowaną? Idea była taka aby wyeliminować straty ciepła a co za tym idzie ograniczyć zużycie energii, a jeżeli ty mimo wszystko chcesz te zużycie zwiększyć to zostań przy starej kuchence, Wreszcie jakiś konkret w tym wątku! Taka przejściówka zwiększa zużycie energii! Czy możnaby prosić o jakieś uzasadnienie, dlaczego tak się dzieje? Jaka jest skala tego zwiększenia? no chyba że tu w grę wchodzi aspekt pokazania innym że stać Cię i masz kuchenkę indukcyjna to wtedy jak najbardziej polecam "przejściówkę" żeby przynajmniej pokazać że jest i nawet grzeje :))) Chyba nie zrozumiałem dowcipu. -- Jacek Midura |
|
Data: 2009-09-01 17:24:56 | |
Autor: AW | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Jacek Midura pisze:
Bo po takiej operacji z kuchenki indukcyjnej robi się coś w rodzaju takiej starodawnej kuchenki elektrycznej. Takiej z gorącą płytą. A jeśli chodzi o skalę zwiększenia zużycia energii to poszukaj sobie danych o sprawności takich kuchenek i wszystko będzie jasne. -- Pozdrawiam AW |
|
Data: 2009-09-01 20:45:07 | |
Autor: Jacek Midura | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
AW pisze:
Idea była taka aby wyeliminować straty ciepła a co za tym idzie ograniczyć zużycie energii, a jeżeli ty mimo wszystko chcesz te zużycie zwiększyć to zostań przy starej kuchence, Chodzi o taką z oporowym drutem grzejnym? Zaciekawiłeś mnie. Czyli w płycie jest jakiś detektor przejściówek, który przełącza pomiędzy grzaniem indukcyjnym a oporowym czy jakoś inaczej to działa? A jeśli chodzi o skalę zwiększenia zużycia energii to poszukaj sobie danych o sprawności takich kuchenek i wszystko będzie jasne. Tak, niewątpliwie ta wypowiedź mnóstwo wyjaśniła. -- Jacek Midura |
|
Data: 2009-09-03 12:37:38 | |
Autor: Jacek Osiecki | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Dnia Tue, 01 Sep 2009 20:45:07 +0200, Jacek Midura napisał(a):
AW pisze: Gdy na płycie indukcyjnej kładziesz prawidłowy garnek, to jego dno staje się grzałką. Gdy korzystasz z przejściówki, to ona się rozgrzewa i dopiero od niej zaczyna się nagrzewać powoli dno garnka - więc trudno się dziwić że są straty energii ;) Inna sprawa, że indukcja łapie tych kilka mm nad płytą... co by było gdyby taką podkładkę wrzucić do wnętrza garnka? :) Pozdrawiam, -- Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944 I don't want something I need. I want something I want. |
|
Data: 2009-09-06 14:19:53 | |
Autor: Jacek Midura | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Jacek Osiecki pisze:
Dnia Tue, 01 Sep 2009 20:45:07 +0200, Jacek Midura napisał(a): To "powoli" wynika z obliczeń, doświadczenia czy reguł retoryki? Jeśli są straty, to gdzie się ta tracona energia podziewa? -- Jacek Midura |
|
Data: 2009-09-06 18:31:10 | |
Autor: Jacek Osiecki | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Dnia Sun, 06 Sep 2009 14:19:53 +0200, Jacek Midura napisał(a):
Jacek Osiecki pisze: Wynika z tego, że dno garnka w kilka sekund po włączeniu kuchenki jest gorące - a przy tradycyjnym podgrzewaniu trochę mu zajmuje żeby nabrało takiej temperatury. Najlepiej widać to gdy się chce zagotować wodę - porównując kuchenkę indukcyjną i tradycyjną elektryczną. Pozdrawiam, -- Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944 I don't want something I need. I want something I want. |
|
Data: 2009-09-06 22:44:12 | |
Autor: AW | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Jacek Midura pisze:
AW pisze: "Przejściówek" piszesz - a ile znasz rodzajów takich przejściówek, matole? Myślę, że powinieneś mi zapłacić za korepetycje z podstaw fizyki aby uzyskać odpowiedź na to pytanie.
Tobie żadna wypowiedź nic nie wyjaśni, bo zwyczajnie tępy jesteś. -- AW |
|
Data: 2009-08-26 14:13:08 | |
Autor: Czabu | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki alumi niowe | |
Użytkownik "Jacek Midura" <jacek@m.krakow.pl> napisał w wiadomości news:g93em6x1bi.ln2m.krakow.pl... Jaka jest przyczyna? Bo to pomysł mniej więcej taki, jak kupno nowego samochodu i zakładanie do niego drewnianych kół... Pozdrawiam Czabu |
|
Data: 2009-08-31 21:38:18 | |
Autor: Jacek Midura | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Czabu pisze:
Pochwalę się, że dałem radę wyobrazić sobie kilka powodów, aby do nowego samochodu nie zakładać drewnianych kół. Z podkładką do indukcji niestety nie udało mi się. Pomożesz jakimiś konkretami? -- Jacek Midura |
|
Data: 2009-09-01 02:12:25 | |
Autor: ąćęłńóśźż | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki alumi niowe | |
I słusznie, bo 'podkładkę' możesz włożyć do garnka, i stanie się wtedy super-duper sprawna energetycznie.
JaC -- -- - Z podkładką do indukcji niestety nie udało mi się. |
|
Data: 2009-08-28 14:57:22 | |
Autor: Marek Dyjor | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Jacek Midura wrote:
Hej, bo nie ma sensu sobei zawracać dupy, pomijajac że aluminiowe garnki są niezdrowe. |
|
Data: 2009-08-28 15:03:12 | |
Autor: Slavinka | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Użytkownik "Marek Dyjor" <mdyjor@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:h78k8f$6tu$1news.onet.pl... bo nie ma sensu sobei zawracać dupy, pomijajac że aluminiowe garnki są A kto ci taką ciemnotę wcisnął? |
|
Data: 2009-08-31 08:31:00 | |
Autor: Maseł | |
Kuchnia indukcyjna - przejściówka pod garnki aluminiowe | |
Slavinka wrote:
Użytkownik "Marek Dyjor" <mdyjor@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości Sugerujesz, ze nie mozna spotkac w przyrodzie kichajacego garnka z aluminium? BTW - jedno jest pewne: garnki aluminiowe sa raczej niesmaczne, ale trudno to stwierdzic, bo sa dosc twarde i ciezko sie je żuje... Pozdo Maseł |
|