Data: 2015-01-21 17:58:57 | |
Autor: Tata | |
Groch | |
Groch caĹy Ĺuskany moczyĹem caĹy wieczĂłr, noc, do poĹudnia i dzisiaj gotowaĹem go 1,5 godziny. Później dodawaĹem skĹadniki do grochĂłwki, caĹy czas gotujÄ
c zupÄ. W sumie groch gotowaĹ siÄ ponad 2 godziny i dalej jest twardy. Internauci piszÄ
, Ĺźe wystarczy moczyÄ groch kilka-kilkanaĹcie godzin i gotowaÄ 1-1,5 godziny. Jak UGOTOWAÄ groch, Ĺźeby byĹ miÄkki, a najlepiej, Ĺźeby rozgotowaĹ siÄ?
Z powaĹźaniem MJ |
|
Data: 2015-01-21 20:02:39 | |
Autor: XL | |
Groch | |
Dnia Wed, 21 Jan 2015 17:58:57 +0100, Tata napisał(a):
Groch cały łuskany moczyłem cały wieczór, noc, do południa i dzisiaj gotowałem go 1,5 godziny. Później dodawałem składniki do grochówki, cały czas gotując zupę. W sumie groch gotował się ponad 2 godziny i dalej jest twardy. Internauci piszą, że wystarczy moczyć groch kilka-kilkanaście godzin i gotować 1-1,5 godziny. Jak UGOTOWAĆ groch, żeby był miękki, a najlepiej, żeby rozgotował się? Skąd mialeś ten groch? - pewnie to jakaś pastewna odmiana. |
|
Data: 2015-01-21 21:51:32 | |
Autor: Tata | |
Groch | |
W dniu 2015-01-21 20:02, XL pisze:
Dnia Wed, 21 Jan 2015 17:58:57 +0100, Tata napisał(a):Stare, kilkuletnie zapasy, kupione w sklepie spożywczym. Ale to chyba nie powód twardości? Z ukłonami MJ |
|
Data: 2015-01-21 22:24:33 | |
Autor: XL | |
Groch | |
Dnia Wed, 21 Jan 2015 21:51:32 +0100, Tata napisał(a):
W dniu 2015-01-21 20:02, XL pisze: Więc mógł na tyle wyschnąć, że potrzebował dłuższego moczenia i/lub gotowania. W rozpadnięciu się grochu, który jest nie całkiem ugotowany, pomaga rozgniatanie go w garnku tłuczkiem do ziemniaków podczas powolnego gotowania. Wykonuje się to tak jak się uda, nie trzeba starać się zbyt dokładnie. I gotujemy w większej ilości wody i bardzo powolutku - to żeby się nie przypalił. |
|
Data: 2015-01-22 09:07:35 | |
Autor: Jeffrey | |
Groch | |
XL wrote:
Dnia Wed, 21 Jan 2015 21:51:32 +0100, Tata napisał(a): po co tłuc tłuczkiem groch na grochówkę? ma być nie rozpadnięty przecież w ogóle to jak czytam przepisy na grochówkę i stoi żeby wziąć groch połówki to dalej nie czytam |
|
Data: 2015-01-22 11:16:23 | |
Autor: Tata | |
Groch | |
po co tłuc tłuczkiem groch na grochówkę? ma być nie rozpadnięty przecież De gustibus, jednak ja chciałbym, żeby groch w grochówce się rozgotował. Z grochówkowym pozdrowieniem MJ |
|
Data: 2015-01-21 22:09:51 | |
Autor: wolim | |
Groch | |
W dniu 2015-01-21 o 17:58, Tata pisze:
Jak UGOTOWAÄ groch, NaleĹźy gotowaÄ do rozgotowania. Pozdrawiam, MW |