Data: 2010-08-13 14:54:27 | |
Autor: ptoki | |
Blat kuchenny olejowanie po montażu? | |
On 13 Sie, 20:03, Jan Werbiński <j...@traalala.bez.mai.la> wrote:
Blat kuchenny z klejonki dębowej ma być olejowany. Zlew i płyta indukcyjnaMoge cie troche zasmucic? Jak zaolejujesz nawet po montazu to olej podejdzie pod silikon. Dobre olejowanie to solidne kilkukrotne nasmarowanie olejem. Drewno powinno dobrze napic sie oleju i wtedy jest dosyc dobrze ochroniony przez wplywem zewnetrznych czynnikow (dębina i tak taka jest). Na moje rozumowanie to uszczelki pod zlewem i kuchnia powinny byc porzadne, gumowe i calosc lekko ale ciasno skrecona tak aby oszczelka byla dostepna do przetarcia scierka. Wtedy olejujesz ile wlezie i woda drewnem nie podejdzie a od gory masz uszczelke. Ale pewnie tak to ty nie masz a producenci tak nie robia... Ale to nie problem. Licz sie z tym ze nawet jak zasilikonujesz a potem zaolejujesz to i tak olej moze wejsc miedzy drewno i sylikon i czesciowo je odspoic. Nie koniecznie calkowicie ale jest to niewykluczone. Ale jesli nie jestes ostatnia fleja to raczej syf pod sylikonem ci nie grozi. Moze tylko sie okazac ze bedzie sie tam zbieral nalot i z czasem brzeg sie zrobi ciemniejszy. Ja bym olejowal po montazu. A najpierw bym kupil kuchnie i zlew z blatem kamiennym/nierdzewnym a blat roboczy z drewna bym mial osobno... Disclaimer: Pisze z wlasnych przemyslen i czesciowych doswiadczen. -- Lukasz Sczygiel |
|